Aktualności
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem
2016-11-10
20 października, po raz kolejny, był w naszej szkole obchodzony Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem.

Tego dnia uczniowie mogli nie tylko spróbować pysznej zupy dyniowej (przygotowanej przez uczniów III AZ), ale przede wszystkim, podczas zajęć otwartych, zapoznać się z problemem głodu na świecie. Celem zajęć, w których udział wzięły klasy: II AZ, I AT, I DZ, II CZ, było uświadomienie uczniom skali i skutków marnowania żywności oraz sposobów powtórnego wykorzystania produktów spożywczych. Uczniowie przygotowywali kotlety z ugotowanych ziemniaków oraz grzanki czosnkowe z czerstwego pieczywa. Niektórzy nie mogli uwierzyć, że powtórne wykorzystanie przysłowiowych „resztek" z obiadu jest takie proste.
Apelujemy do wszystkich, by, solidaryzując się z tymi, którzy głodują, nie marnowali żywności! Pomóc nam w tym może strona internetowa www.niemarnujmy.pl, do której odwiedzenia zachęcamy.
Dla zainteresowanych zamieszczamy przepis na kotleciki ziemniaczane

Składniki:
• puree ziemniaczane
• jajko
• tarta bułka
• sól, pieprz
• natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Puree przepuszczamy przez maszynkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę zgęszczamy bułką tartą i formujemy kotleciki, które obtaczamy
w bułce tartej i smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
Kotleciki świetnie smakują z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek.
Smacznego!

Maria Kolańska, Anna Kuśnierz, A. Nowak