Aktualności
Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem
2017-11-21
W czwartek 16 listopada 2017 roku w naszej szkole odbyły się kolejne obchody Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem.
Głównym celem organizatorów było zwrócenie uwagi i uwrażliwienie na problem głodu w krajach trzeciego świata oraz uświadomienie skutków codziennego marnowania żywności.

W szkole wystawiono foldery informacyjne odnośnie problemu głodu oraz możliwości pomocy dla głodujących w Afryce. Dla kilku klas została przeprowadzona lekcja otwarta na temat: „Przetwarzanie produktów na surowce. Przypomnienie idei Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem". Uczniowie mieli okazję wysłuchać prelekcji na temat skutków marnowania żywności oraz możliwościach jej ponownego wykorzystania do sporządzania nowych potraw. Zwieńczeniem wykładu był pokaz gastronomiczny przyrządzania zupy krem z dyni, pomidorowej bruschetty oraz degustacja przygotowanych potraw. Na długiej przerwie wszyscy uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły mieli okazję posilić się pożywnym kremem z dyni z dodatkiem grzanek przygotowanych przez przyszłych kucharzy z klas II A i III A.

Organizatorzy: Anna Kuśnierz, Maria Kolańska

 

 

 

 

Galeria zdjęć