Aktualności
Światowy Dzień Żywności i Ogólnopolski Dzień Zdrowego Śniadania
2013-10-25
16 października 2013 r. na całym świecie obchodzony był Światowy Dzień Żywności.

Dnia 22 października w Zespole Szkół Zawodowych im. Zesłańców Sybiru w Kaliszu po raz kolejny zorganizowano lekcję otwartą z okazji Światowego Dnia Żywności i Ogólnopolskiego Dnia Zdrowego Śniadania pod hasłem: „Zdrowe śniadanie bogate w warzywa, mleko i produkty mleczne". Uczestniczyli w niej uczniowie, nauczyciele, przedstawiciele Rady Rodziców oraz zaproszeni goście -  a wśród nich uczniowie z klasy trzeciej gimnazjum zaprzyjaźnionej szkoły .

Nauczyciele wraz z uczniami przygotowali w formie ekspozycji ekologiczny stół, na którym wystawiono zdrową żywność i wzorcowe kanapki z ciemnego pieczywa z sałatą, wędliną, serem, kiełkami, pestkami słonecznika, pomidorem, szczypiorkiem i ogórkiem.

Na stole było nie tylko zdrowo, ale i kolorowo - a wszystko dzięki produktom podarowanym przez sponsorów. Takie kanapki powinny być spożywane nie tylko przez uczniów, ale także przez dzieci i osoby dorosłe, gdyż są zdrowe i mniej kaloryczne.

Degustacja została poprzedzona prezentacją multimedialną, dotyczącą wartości odżywczych owoców, warzyw, mleka i produktów mlecznych. Ponadto na terenie szkoły rozdawano ulotki                        z zasadami zdrowego odżywiana.

Wszystkie potrawy i przekąski wykonali uczniowie kl. II a ZSZ, Technikum Uzupełniającego  wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych: Dorotą Parkitną, Mileną Nogaj, Marią Kolańską, Edytą Piotrowską oraz pielęgniarką środowiskową Magdaleną Erentraud.

Dzięki takim lekcjom uczniowie nie powinni zapominać o spożywaniu pierwszego i drugiego śniadania, które powinno być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w pełnowartościowe produkty spożywcze.

 

Odpowiedzialni: M. Kolańska, M. Nogaj,D. Parkitna

 


 

 

 

Galeria zdjęć